Lego House – ett centrum för kreativ lek

lego house
Regn på utsidan men varmt och roligt på insidan när vi besökte nyöppnade Lego House i Billund! Foto: K. Scheiderbauer.

Självklart såg vi till att besöka splittnya Lego House som öppnat bara en vecka innan vi kom till Billund förra helgen! Jag hade läst på och försökt förstå vad det var för något, men inte riktigt förstått allt om de olika kreativa zonerna eller hur huset var indelat efter färg och aktivitet. Framförallt hade jag inte fattat hur BRA och KUL det var!

Lek – en grundläggande rättighet

Lego House är uppdelat på flera våningar och zoner, totalt 12 000 kvm med 25 miljoner legobitar! Det första man möts av är ett gigantiskt legoträd på 15,5 meter, byggt av 6,3 miljoner legobitar! Trädets rötter går ner i ett hav av gröna legobitar; här bara måste man stanna upp och gräva med fingrarna en stund!

Det tog typ två sekunder så var killarna igång med att bygga! 🙂 Foto: H. Rovén.

Runt trädet slingrar sig en trappa upp i huset. När man fortsätter uppför trappan kan man titta på och beundra olika byggen som är utställda i trädets kronor, och allt är av lego. Samtidigt börjar man se vad de olika våningarna innehåller och lockas att fortsätta upp.

Legoträdet är jättehäftigt! Foto: Heidi Rovén.

Det första man kommer till är då ett galleri, Masterpiece gallery, där utställningen varierar. När vi var där hade de tre enorma dinosaurier i mitten; en byggd av Duplo, en byggd av vanligt lego och en byggd av Lego Technic.

Längs sidorna fanns glasskåp med mindre saker och skulle man plötsligt känna sig kreativ; ja då var det bara att vända sig till någon av lådorna utmed väggarna med lösa legobitar och sätta igång!

I Masterpiece Gallery visas imponerande legoverk. Foto: Heidi Rovén.

Skapa din egen legofilm

Nästa område vi rörde oss vidare mot var den gröna zonen. Här var temat att utveckla sina sociala färdigheter med hjälp av lek. Förutom en duplohörna och fantastiska världar med små detaljer och tåg som körde runt med mera, kunde man här göra sin egen legofilm i Story Lab.

I Green Zone kan man titta på fantastiska miniatyrvärldar. Foto: Kristofer Scheiderbauer.
Far och son – lika legoälskande båda två – spelade in en film ihop. Isac var regissör! Foto: H. Rovén.

I den gula zonen finns olika ”legoöar” där olika saker händer; man kan till exempel bli en blomsterartist och bygga blommor, skapa ett slags fordon som ska ta sig nerför en lutande bana och förbi två svepande fantasiormar, eller så kan man bygga en havsvarelse i ”Fish Creator”.

Gula zonen hade blommor och fiskar i fokus. Foto: Heidi Rovén.

Den blå zonen var verkligen häftig! Här kunde man programmera robotar, leka stadsarkitekt på ett interaktivt bord som kände av färger (och beroende på vilken färg på legot som placerades på bordet ritades staden om) plus att man kunde bygga ett fordon som antingen skulle köra en bana på tid eller flyga nerför en brant backe och genom ett hål. Nästan ingen klarade av det sistnämnda – förutom vår sjuåring! Jag vet inte vem som var mest stolt; han eller hans föräldrar? 😉

Robotarna kunde bränna hål i ”isen”, frigöra mammutar och mycket annat. Coolt! Foto: K.Scheiderbauer.
Bottenplattan ritades om utifrån färgen på legot man ställde dit. Foto: H. Rovén.

Se hur allt började

Den röda zonen slutligen; här hade de byggt som häftiga ”vattenfall” av lego så att det såg ut som att legobitarna rann ner i en kaskad till en stor damm nedanför. Sönerna ville aldrig gå, de fullkomligt älskade att bygga, bygga och bygga…

Ett vattenfall, nej jag menar legofall! 🙂 Foto: Heidi Rovén.
Isac hade kunnat stanna hur länge som helst. Foto: Heidi Rovén.

Längst ner i huset finns History Collection; hela historien om hur allt började. Lego var ju inte lego så som vi tänker på det från början utan ett namn på ett litet möbelföretag! Man kan också se en film och följa en tidsaxel. Lika roade som våra söner var av alla andra avdelningar, lika måttligt roade var de av denna. 🙂 History Collection passar nog mest specialintresserade och vuxna som lekte med lego som barn…

När man går ut får man dels ta med sig en liten påse med lego, dels kan man scanna sitt armband i en automat där man då får ett kort med sig. Senare på kvällen laddade vi ner Lego House egen app och registrerade där koden på kortet, koden på kvittot till entrén och koden på armbandet. Då fick vi bland annat access till den legofilm vi hade spelat in.

Avsätt en heldag

Vi satsade på att gå hit en regnig dag men hade andra saker att hinna också så vi kunde bara stanna ett par timmar. Big Mistake! Avsätt en heldag; det är fantastiskt just för att det stimulerar kreativiteten, det är spännande och interaktivt och barnen – och vi vuxna – bara älskade det!

I huset finns också en välförsedd legoshop och en restaurang – men det finns föredömligt nog även en kaffevagn med lite frukt och snacks uppe i en av zonerna så att man slipper avbryta leken när det är som roligast. 😉

Vi kommer gärna tillbaka hit!

ommentarer på “Lego House – ett centrum för kreativ lek

  1. Det verkar ju otroligt kul! Jag har hört talas om Lego House men inte riktigt haft tid att sätta mig in i vad det är för något, så väldigt intressant att läsa detta inlägg.

    1. Roligt att du uppskattade inlägget! Sådan feedback är guld värd. 🙂 /Heidi

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *